Blog

imagen de naturaleza en el rincón de Ademuz

El riu Túria en bicicleta pel Racó d’Ademús

Una proposta ciclista senzilla, sense quasi desnivell, que segueix els pobles del Racó d’Ademús ubicats al costat del riu Túria.

Este recorregut, que també forma part de la Xarxa de Rutes en Bicicleta de Muntanya pel Racó d’Ademús, ens descobreix en esta ocasió el patrimoni cultural i etnogràfic de les poblacions situades en el curs més elevat del Riu Túria. A partir d’ací, este gran riu valencià, que va ser l’ànima i la vida de l’horta històrica de València, s’anomena Riu Guadalaviar en terres aragoneses.

imagen de la ruta por el rincón de Ademuz

En este tram, per les terres del Racó, el gran riu conserva tota la puresa, ja que rep l’aportació de diferents afluents que naixen molt a prop: el riu Bohilgues, la rambla del Val del Agua i, el més important, el riu Ebrón, en les aigües del qual encara sobreviu la llúdria, un mamífer amenaçat d’extinció a causa de la pressió humana i de la destrucció del seu hàbitat en els cursos mitjans i baixos dels rius on, fa segles, era una espècie abundant.

imagen de la ruta por el Rincón de Ademuz

La ruta comença en el Mas de Jacinto, situat en la Rambla del Val del Agua, als peus del Rodeno. Poc després d’eixir, travessem la rambla de Riodeva fins a la població de Torre Alta, on destaca la casa pairal dels Garcés de Marcilla. Des de Torre Baixa, que és el poble següent i on tenim la possibilitat d’allotjament, arribem al barri de Sant Roc en Ademús, seguint el marge dret de la vall.

Des d’Ademús, on destaca l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta, la més antiga de la Comunitat Valenciana, que data del segle XIII i és d’estil romànic, cosa poc usual en les nostres terres, arribem a la zona recreativa dels Arenals i, poc després, a Cases Altes, on destaca l’església Parroquial de la Santíssima Trinitat.

paisaje ruta cicloturismo Ademuz

La fi del recorregut lineal se situa a Cases Baixes, precisament al costat de l’antic molí fariner. En esta població, a més de l’Església Parroquial del Salvador, és fonamental visitar la Barraca Gran, una construcció de pedra seca ben conservada, que es caracteritza per la seua originalitat i per ser un exemple de l’arquitectura típica del Racó d’Ademús.