Ruta ciclista els Albares

cicloturistes en el litoral de Castelló
Cicloturisme a la Comunitat Valenciana
Pedaleja molt o poc, llarg o curt però pedaleja. Eddy Merckx

Blog

Ruta Albares
16-10-2019

Ruta ciclista els Albares

Una extensa xarxa de sendes conforma una ruta per al ciclista en el cor de l’Alt Palància.

En la línia d’excursions d’investigació, explorant nous camins i descobrint llocs poc coneguts, aquest dimecres ens hem acostat a conéixer els Albares, un complex nu de pujols sense excessiva altitud ni desnivell, on s’entremesclen el bosc mediterrani, les pinedes antropitzades i els camps de cultiu.

   

rutas Albares

                                                          

I dic pinedes antropitzades perquè aquest bosc de pi blanc i pinastre, ha crescut gràcies a la intervenció humana qui bé de forma directa o indirecta ha potenciat el seu desenvolupament. L’abandó dels camps de cultiu en les zones menys accessibles i, per tant, la recuperació per al bosc de bancals perduts, juntament amb les conseqüències dels incendis forestals, han provocat que aquestes espècies en aquesta zona siguen les predominants.

Les alzines queden en alguns racons de manera merament testimonial i l’abandó dels cultius tradicionals és un fet evident. Estem en el cor de l’Alt Palància, entre els municipis de Xèrica, Navaixes i Altura, població aquesta última des d’on partirem.

Aquesta complexa zona podria dir-se que pertany als últims contraforts occidentals de la serra Calderona, però ací la força del pinastre ja s’ha diluït, i s’assembla més a les muntanyes de les Alcubles que a la pròpia Calderona. Són zones de difícil accés, molt oblidades i només conegudes pels ancians d’Altura que en la seua joventut van ser pastors o agricultors.

                                                             

ruta Albares

Queden entre els boscos sendes fantàstiques que recorrerem amb bici i extenses pinedes en un continu anar i venir, prova i error, per a trobar els camins ocults en nombroses ocasions per la mala herba. La zona que investiguem, podríem delimitar-la a grans trets entre el riu Palància per l’est, sent la Via Verda d’Ulls Negres una artèria fonamental per a endinsar-se en aquest paratge. Pel nord la lloma de Xèrica, la Devesa i la lloma de la Coroneta, pel sud la serra del Collado com es coneix a Altura i a l’est, l’Alt de la Creu, cim al qual no arribarem en aquesta ocasió.

ruta Albares

 

L’altitud mitjana de tot el recorregut oscil·la entorn dels 500 - 600 m, la màxima altura del recorregut és de 640 m sobre el nivell del mar al costat del corral de García i l’alt de Feliciano. Un antic camí, el de Penil o la Canaleta, creua literalment tot aquest espai i una infinitat de sendes ens faran gaudir de valent.

Una sorpresa més en aquest territori a cavall entre les terres que conformen la vall del Palància i el massís de Javalambre que, fins i tot estant lluny, influeix de forma decidida tant en la vegetació com en la climatologia.

 

Text: José Manuel Almerich. Fotos: Juan Soriano/Kelly Alvarez

Autor:
Origen:
  • Esports
  • Rutes