Blog

Ruta Albares

Ruta ciclista els Albares

Una àmplia xarxa de senders que conformen una ruta per al ciclista al cor de l’Alto Palancia.En la línia d’excursions d’investigació, explorant nous camins i descobrint llocs poc coneguts, este dimecres ens hem acostat a conéixer els Albars, un complex nuc de turons no excessivament alts ni amb massa desnivell, on s’entremescla el bosc mediterrani, els pinars antropitzats i els camps de conreu.

   

rutas Albares

                                                          

I dic pinars antropitzats perquè este bosc de pi blanc i pinsatre ha crescut gràcies a la intervenció humana que, bé de forma directa o indirecta, n’ha potenciat el desenvolupament. L’abandó dels camps de conreu en les zones menys accessibles i, per tant, la recuperació per al bosc de bancals perduts, juntament amb les conseqüències dels incendis forestals, han provocat que estes espècies predominen en la zona.

Encara hi ha, de forma merament testimonial, alzines en alguns racons i l’abandonament dels conreus tradicionals és un fet evident. Estem al cor de l’Alto Palancia, entre els municipis de Jérica, Navajas i Altura, població esta última des d’on partirem.

Podríem dir que esta zona tan complexa pertany als últims contraforts occidentals de la serra Calderona, però ací la força del pinastre ja s’ha diluït, i s’assembla més a les muntanyes de les Alcubles que a la mateixa Calderona. Són zones de difícil accés, molt oblidades i només conegudes pels vells d’Altura que, quan eren joves, van ser pastors o agricultors.

                                                             

ruta Albares

Entre els boscs queden fantàstiques sendes que recorrerem en bicicleta i amplis pinars en un continu anar i vindre, prova i error, per a trobar els camins sovint ocults per la brossa.  Podríem delimitar, a grans trets, la zona que investiguem entre el riu Palància per l’est, on la Vía Verda de Ojos Negros és una artèria fonamental per a endinsar-se en este paisatge. Pel nord, la lloma de Jérica, la Dehesa i la lloma de la Coronilla; pel sud, la serra del Collado, tal com la coneixen a Altura i, a l’est, l’Alto de la Cruz, cim al qual no arribarem en esta ocasió.

ruta Albares

 

L’altitud mitjana de tot el recorregut oscil·la al voltant dels 500-600 m, i la màxima de tot el recorregut és de 640 m sobre el nivell del mar, junt al corral de García i l’alto de Feliciano. Un antic camí, el de Penil o la Canaleta, travessa literalment tot este espai i una infinitat de sendes ens faran disfrutar com mai.

Una sorpresa més en este territori a cavall entre les terres que conformen la vall del Palancia i el macís de Javalambre que, si bé està lluny, té una gran influència tant en la vegetació com en el clima.

 

Text: José Manuel Almerich. Fotos: Juan Soriano/Kelly Alvarez