Xèrica, la joia desconeguda

cicloturistes en el litoral de Castelló
Cicloturisme a la Comunitat Valenciana
Pedaleja molt o poc, llarg o curt però pedaleja. Eddy Merckx

Blog

almendro en flor
16-10-2019

Xèrica, la joia desconeguda

Un passeig tranquil i profund a Xèrica, una joia desconeguda no solament pel seu patrimoni cultural, natural, també per l’amabilitat dels seus amfitrions.

Per a gaudir d’aquesta ruta sense presses, sentint totes les sensacions de la naturalesa, el millor és realitzar-la per etapes i sense ser en el mateix dia. I si és en una e-bike (bicicleta elèctrica), millor encara –sempre ens pot donar una “assistència” quan la necessitem i no suem.

foto familia en bici

És un viatge amb bici que ens porta per la via verda d’Ulls Negres, la més llarga d’Espanya, envoltat per un espectacular paisatge de tarongers, flora i fauna mediterrània, on fàcilment ens toparem amb àguiles, esquirols, llebres i el conegut “fardatxo” (Timon lepidus)  molt comú en aquesta zona.

imagen de un puente desde las alturas

El recorregut des d’Algímia d’Alfara per l’antic ferrocarril d’Ulls Negres ens portarà fins a Sogorb, capital de l’Alt Palància, que ens obri els braços amb el seu imponent conjunt arquitectònic declarat Bé d’Interés Cultural: el recorregut d’aquesta etapa és de dificultat baixa, per la qual cosa és apte per a tots els públics.

Aprofitarem el descans per a passejar pels carrers del barri antic i visitar els seus monuments i museus: la Catedral Basílica, el Seminari, la Torre del Botxí, l’aqüeducte del segle XIV i la muralla medieval.

Deixarem Sogorb per a seguir el nostre periple fins a Xèrica travessant muntanyes pertanyents al parc natural Serra Calderona fins a arribar a la “joia desconeguda”, Xèrica.

imagen de jerica

Ací, l’emblemàtica Torre de les Campanes ens rep amb el seu important patrimoni cultural del qual destaca la Torre de les Campanes, d’estil mudèjar, declarada monument historicoartístic nacional l’any 1979: Més info. No podem eixir de Xèrica sense recórrer abans el seu magnífic centre històric, amb les seues portes, restes de muralles, esglésies i ermites.

Després de recarregar forces a Xèrica, emprendrem el nostre retorn a Torres-Torres per pista de via verda deixant que la brisa, els sons de la naturalesa i el seu silenci ens òmpliguen els sentits.

Autor:
Origen: