Blog

almendro en flor

Xèrica, la joia desconeguda

Una passejada tranquil·la i profunda a Jérica, una joia desconeguda, no només pel seu patrimoni cultural i natural, sinó també per l’amabilitat dels seus habitants.

Per a disfrutar d’esta ruta sense pressa i sentir totes les sensacions de la naturalesa, el millor és fer-la per etapes i en dies diferents. I si és en una e-bike (bicicleta elèctrica), encara millor (sempre ens pot donar una xicoteta ajuda quan la necessitem i, així, no suem tant). És un viatge en bici que ens porta per la via verda d’Ojos Negros, la més llarga d’Espanya, envoltats per un paisatge espectacular de tarongers, flora i fauna mediterrània, on ens trobarem fàcilment amb àguiles, esquirols, llebres i el conegut fardatxo (Timon lepidus), molt comú en esta zona.

foto familia en bici

El recorregut des d’Algimia de Alfara per l’antic ferrocarril d’’Ojos Negros ens portarà fins a Sogorb, capital de l’Alt Palància, que ens obri els braços amb el seu imponent conjunt arquitectònic declarat Bé d’Interés Cultural: . El recorregut d’esta etapa és de dificultat baixa i, per tant, apte per a tots.

Aprofitarem el descans per a passejar pels carrers del nucli antic i visitar els monuments i museus: la Catedral Basílica, el Seminari, la Torre del Botxí, l’aqüeducte del segle XIV i la muralla medieval.

imagen de un puente desde las alturas

Deixarem Segorbe per a seguir el nostre periple fins a Jérica, travessant muntanyes que pertanyen al parc natural de Serra Calderona, fins a arribar a la “joia desconeguda”, - Jérica.

Ací, l’emblemàtica Torre de les Campanes ens rep amb el seu important patrimoni cultural, del qual destaquem la Torre de les Campanes, d’estil mudèjar, declarada Monument Històric-Artístic Nacional el 1979. Més info. No podem eixir de Jérica sense haver recorregut abans el magnífic centre històric, amb les seues portes, restes de muralla, esglésies i ermites.

imagen de jerica

Després de recarregar forces a Jérica, emprendrem la tornada a Torres-Torres per pista de via verda mentre deixarem que la brisa, els sons de la naturalesa i el silenci ens òmpliguen els sentits.