Descobreix

Vies verdes, rutes i centres btt
Vies Verdes

Via Verda Xurra

Valencia
Puçol

Al nord de la ciutat de València es conserva encara una part important de l'Horta Valenciana, la Vega del Túria, com s’anomenava antigament. Circula entre cultius típics entre els quals destaca la xufa amb la qual s’elabora la preada orxata d'Alboraia.

La Via segueix la plataforma de ferrocarril que va quedar desmantellada mentre es van conservar les línies de via estreta (FGV) i la de la RENFE. Aquesta formava part del tren Calataiud-València que unia les poblacions de Calataiud, Terol, Sagunt, València i el Grau. Va ser de les poques línies ferroviàries espanyoles que va tenir beneficis, però les noves línies cap a Saragossa i Canfranc, i la que venia de Tarragona, en paral·lel amb aquesta, van provocar el seu tancament.

El paisatge que travessa té un enorme valor cultural i etnogràfic perquè es tracta de l'últim reducte de l'horta històrica regada amb aigües del Túria, un exemple d'aprofitament hídric d'origen romà, potenciat i ampliat pels àrabs, que es conserva en molt pocs llocs del planeta. El Tribunal de les Aigües jutja des de temps immemorial els pleits entre els agricultors de les séquies que reguen aquestes terres.

Mes informació ací.

Adreça

Valencia - Puçol.

15 km