L’Alt de les Barraques en BTT

cicloturistes en el litoral de Castelló
Cicloturisme a la Comunitat Valenciana
Pedaleja molt o poc, llarg o curt però pedaleja. Eddy Merckx

Blog

imagen ruta el alto de las barracas
15-10-2019

L’Alt de les Barraques en BTT

Un recorregut amb bicicleta de muntanya per un dels paisatges més sorprenents i de major altura del territori valencià.

Aquesta proposta de recorregut amb bicicleta per les terres altes del Racó d’Ademús, forma part de la Xarxa de Rutes en BTT que van ser dissenyades fa deu anys per Juan Antonio Barrachina per al descobriment i gaudi d’aquesta comarca tan poc coneguda. Va ser editada per la Mancomunitat de Municipis Racó d’Ademús i la guia va ser elaborada per Enarco Cooperativa Valenciana amb la informació d’ADIRA (Associació per al Desenvolupament Integral del Racó d’Ademús). Vaig tenir en el seu moment ocasió de col·laborar amb Juan, especialment amb la cessió de fotografies dels diferents itineraris de la xarxa.

Alto de las Barracas

El sorprenent paisatge d’aquestes terres, amb importants diferències d’altitud en tan poc territori, fa que tinga una diversitat i varietat d’ecosistemes molt diferents entre si, i amb una riquesa botànica extraordinària. De fet, la màxima altura de la Comunitat Valenciana es troba ací, en el cim de l’Alt de les Barraques, també coneguda com el Turó Calderón, topònim aquest últim produït per un error d’interpretació cartogràfica fa quasi un segle. Amb 1838 m sobre el nivell del mar, l’Alt de les Barraques és com hem dit la màxima altura de la Comunitat Valenciana. L’ampli panorama que s’albira des d’aquest cim, que està compartit amb Aragó, està cobert d’una vegetació única, els savinars de muntanya, que forma un immens tapís de taques verdes sobre la terra grisa, adaptada a les dures condicions climàtiques: baixes temperatures i sequedat ambiental. De fet, aquest paisatge únic només es repeteix en la resta del món en dos llocs més: l’Alt Atles Marroquí i un xicotet reducte als Alps. Per aquest motiu aquest lloc està protegit i va ser declarat microrreserva de flora ja que aquesta vegetació quasi endèmica, pròpia de climes molt més freds, és un reducte del que va ser el paisatge eurosiberià quan les grans glaceres cobrien la terra i arribaven fins a la Península Ibèrica. En retirar-se els gels, només en aquests reductes aïllats i amb condicions extremes, aquesta vegetació ha pogut arribar als nostres dies.

Alto de las Barracas

El recorregut comença a la Pobla de Sant Miquel, on és aconsellable pegar una volta pels seus carrers, visitant les dues ermites i l’església, així com el Museu Etnològic. Es roda per la part alta de la Serra Tortajada i arribem al llogaret de Sesga, amb la seua antiga escola encara ben conservada. La ruta continua en direcció a Mas del Olmo i una vegada travessada la població, s’ascendeix cap a l’Alt de les Barraques, passant per la font de la Canaleja i el Pi de les Tres Arpes.

Alto de las Barracas

Val la pena detenir-se en Mira el Bueno, on existeix un mirador des d’on s’aprecia tota la panoràmica de la profunda Vall del Túria. L’últim tram d’aquesta ruta circular es realitza descendint cap a la Pobla de Sant Miquel, punt d’inici de la nostra excursió.

Autor:
Origen:
  • Esports
  • Rutes